Vignobles Mayard

  • Katalogové číslo: 109

Vignobles Mayard

 

 

Pátá generace vinařů rodiny Mayard má na starost 43 hektarů vinic v Chȃteauneuf du Pape, včetně osmi hektarů na nejslavnější oblasti La Crau.  Málem všechno bylo jinak, protože na konci 19. Století se Gratien Mayard už už chystal v depresi po poškození rodinných vinic fyloxerou k emigraci do Spojených států amerických. 

Vinařství  vede Francoise Roumieux, je to tedy další vinařství vedené ženou, pomáhá jí  enolog Philip Cambié (stejný jako u Fond Croze). 

Mayard se orientuje na udržitelné zemědělství, tradiční a převážně ruční  práci na vinici.  Podobně jako většina vinařů v Chȃteauneuf du Pape přísahá rodina Mayard na Grenache,  hovoří o ní jako o královské odrůdě a je základem, na kterém jsou vystavěna všechna cuvée.

Ruční sběr v pravý okamžik (hlídaný doslova s hodinkami v ruce) a malé košíky jsou další podstatné postupy, hrozny se nemají porušit, aby nezačaly oxidovat a musí být dokonalé vyzrálé (ani to uhlídat při celkem 13 různých parcelách, které vzhledem k nestejné poloze nedozrávají ve stejný okamžik, není snadné). Hrozny se kontrolují při sběru a pak ještě znovu na stole ve sklepě.

Nestejné dozrávání je také důvodem toho, že vinifikace části vín  probíhá odděleně. Všechny bobule se otrhávají, Mayard tedy nepracuje vůbec s třapinami,  nasypou se (jen gravitací) do betonových tanků  a s využitím jen přírodních kvasinek se za kontrolované teploty (25- 30 stupňů) nechají kvasit.

Jednou až dvakrát denně se  potápí klobouk, aby se vytěžilo co nejvíc barvy, taninů a  antokyanů ze slupek a denně se obsah tanků pčečerpává. 

 

 

 

 

  • 0 Kč
  • (bez DPH: 0 Kč)
  • Záruka (měsíců): 24
  • Termín dodání (dny): 7