HISTORIE
V roce 1860 se usadil ve Vacqueyras po pouti Francií bednář Louis Avon. Začal zde vyrábět sudy, dařilo se mu a postupně začal kousek po kousku nakupovat i vinice.
Domaine Montvac v současné době zahrnuje 3 hektary v Gigondas, 17 ve Vacqueyras a 2 hektary Côte du Rhône a po matce převzala vinice dcera (což je tradice už ve třetí generaci), neznamená to ovšem, že by jejich partneři neměli o víno zájem. O vinice dnes pečuje Cécile a Jean Duserre.
KULTURA vína
Snahou je dosáhnout typického harmonického stylu v každé oblasti, do které vinice spadají, s důrazem na kombinaci vhodných odrůd a úcty k terroiru. Herbicidy a pesticidy jsou vyloučeny a důraz je kladen na přírodnost, všechny vína jsou v úrovni udržitelného zemědělství a mají certifikaci Ecocert. Všechny keře jsou ručně stříhány a tvarovány tak, aby bylo možno optimálně využít slunce.
Odrůdy
Základem je typická odrůda celé oblasti, její ikona – Grenache na kamenitých i zatravněných svazích nakloněných ke slunci má optimální podmínky pro to, aby rozvinula své bohaté chuťové a aromatické kvality. Syrah se pěstuje na chladnějších půdách a polohách a doplňuje do cuvée barvu a strukturu. Mourvèdre spíše doplňuje dvě základní odrůdy, dává delší vůni a harmonizuje chuť.
Sklizeň a vinifikace
Hrozny jsou na vinicích pravidelně kontrolovány a týdně ochutnávány Jeanem at Cécile. Když se blíží zralosti, laboratorní zkoušky určí samostatně pro každou vinici optimální čas sklizně tak, aby se dosáhlo optimálního poměru mezti strukturou a aromatickou jemností. Podle toho pak postupují sběrači a celá ruční sklizeň do malých košů, aby se uchovala kvalita krásných hroznů.
Ponechávají se bez pomačkání (foulage), ale otrhají se a nechají se kvasit bez přidávání kvasinek. Ráno i večer se dělají chemické rozbory a ochutnávky, aby kvašení probíhalo sice za nízké teploty, ale jinak s minimem lidských zásahů. Hrozny tak mohou nejlépe ukázat, co v nich je.
Po kvašení se vína skladují ve sklepech, kde zvolna dozrávají a harmonizují se, aromatická cuvée v betonu, Vincila a Adage - Gigondas, v starých velkých sudech - demi-muids. Vína do láhví plní sami.
Vína mají řadu ocenění ze soutěží.